Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


YENİ (YÜZ) YIL

YENİ (YÜZ) YIL


 Bizim için bir yılın, devletimiz için ilk yüz yılın son günlerini yaşıyoruz. Yıllardır yazıp çizdiğimiz, konuştuğumuz 2023 yılı bitecek, yeni bir yıl ve yeni bir yüz yıl başlayacak. Devletimiz adına başlayacak yüzyılın hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnsanlık alemine de yeni başlayacak 2024 yılının herkesin beklentisinin karşılığının görüldüğü bir yıl olur inşallah. Yeni bir yıla başlamak demek yeni umutların yeşermesi demektir. Bu dönemde de umudumuz bütün yeryüzündeki olumsuzlukların bertaraf edilmesidir.  
Dün yeni umutlarla başladığımız yıl geçip gidiyor. Ömrümüzün sermayesi, her geçen gün eksiliyor. Her geçen gün, her geçen saat bizi biraz daha o malum sona yaklaştırıyor. Yaşadığımız acı tatlı günler, üzerimizde derin izler bırakarak akıp gidiyor. Saçlarımız beyazlıyor, yüzümüz kırışıyor, organlarımız yıpranıyor. 
Yaşanılan vaktin uzunluğu yahut kısalığı kişinin yaşam şekline ve bakış açısına göre,  boş şeyler uğruna heder edilişine göre değişir. Nitekim Kur'ân, Yüce Allah katında elli bin yıllık bir günden ve bin yıllık bir günden bahseder. Üç yüz yıl mağarada uyutulduktan sonra uyandırılan mağara ehli, bir gün yahut yarım gün uyuduklarını söylerler. Yine bir yüz yıl uyutulup uyandırılan adam, bir gün uyuduğunu söyler. Diriliş gününde de insanlar, dünyada bir gün kadar kaldıklarından bahsedecekler. 
Bütün bunlara rağmen zamanın kıymetini bilmeyen, onu gereksiz şekilde harcayan insan, kendisine verilen ömrün kısalığından bahseder. Kendisine daha fazla ömür verilmesini ister. Önemlisi kendisine verilen ömrü, güzel şekilde değerlendirmektir. Zamanı değerlendiremeyenler için, uzun sürenin verilmesi boşunadır. Hz. Peygamberimiz “Çoğu insanın aldandığı iki nimetin, sağlık ve boş vakit olduğunu” söyleyerek buna dikkat çeker.
İşte bir sene göz açıp kapayıncaya kadarki bir anda gerilerde kaldı ve işte yeni bir sene geldi. Bir yaş daha büyüdük zannediyoruz, oysa ömrümüz bir sene daha kısaldı. Sonbaharda dökülen yaprak misali, düşen takvim yaprakları, bizden çok şeyler götürdü. Koparılan her takvim yaprağı aslında bize tanınan bir fırsatın elimizden çıkmasıdır.
Yeni bir yıla ve yüzyıla girerken, geçmişin muhasebesini yapalım, geleceğe kendimizi hazırlayalım ve hayatımızda yeni bir sayfa açalım. Dün yaptığımız hatalar için pişmanlık duyup tekrar onları yapmamaya karar verelim. Yanlışlarımızı örtsün diye onlara karşılık iyilik ve güzellikler yapalım. Yeni bir yıla eriştirdiği için Yüce Yaratanımıza hamd edelim. Hayırla ve güzelliklerle imtihan hayatımızı yaşayalım. Öyle bereketli bir hayat yaşayalım ki, geride bıraktığımız zamanlar, dünya ve ahrette pişmanlık sebebimiz olmasın. Yeni yılda yeni hayatınızda sağlık ve mutluluklar dilerim. Devletimize nice yüzyıllar, sağlıcakla kalın.