Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Zeki ORDU


DÜZCE- ARTVİN HATTI


Yaklaşık 2500 kilometre ve yolda geçen 60 saatin ardından çıkması düşünülen derginin ön hazırlıklarında sona yaklaşıldı.

Terme Söğütlü Ortaokulunun ?Özden Söze Karadeniz? adlı projesi gereği hazırlıklar ciddiyetle devam etmektedir.

Geçen sene ?Kalem Kardeşliği? adı altında çıkarılan dergi formatlı gazetede Samsun´un 17 ilçesinden yani bütün ilçelerinden bir öğrencinin ?özgün? çalışmalarını neşretmiştik. Çıkarılan dergiyi yazı veren her öğrenciye, ilçesini temsil eden her okula ve Terme´de bulunan bütün resmi ve özel kurumlara gönderdik.


Üç ayı alan bir çalışmanın ürünü olarak dönüp baktığımız zaman takdir edenler ile görmezden gelenlerin sayılarının eşit olmadığını fark ettik. Hatta hatırı sayılır beğenmeyenler bile vardı. Tıpkı 60 okuldan fazla okulu aradığımız halde sadece 17 okuldan cevap gelmesi gibi.


Kültürel faaliyetler bilgi ve emek ister.


Her faaliyet ciddi bir emek ister. Aslında emeğe geçilmeden sevgi ister. Sonra azim ve kararlılık ister. Sebat ister. Şayet sonunda menfaat yoksa sevda ister.


Rahmetli Osman Yüksel Serdengeçti´ye bir siyasetçi ?Osman sen bu bölgeye göre bir nutuk yaz da onu okuyalım? sözüne; ?Zaten biz bu davanın çilesi çeker, siz de nutuğunu çekersiniz? diye karşılık vermiştir.


Kimler sahip çıkar?


Şayet ses getirir başarılı olursa aşağıda zikredilen dört sınıf zümre sahip çıkar. Bunlar şunlardır:


Her şeyin okumakla ve yazmakla ?aydınlanacağını? sanan laikçiler.


Satıhta bir sevgiye sahip olan ve her fırsatta ?Vatan millet Sakarya? nutuğu çene milliyetçi ve muhafazakarlar.


Hür teşebbüsün önü açılmalıdır fikrini savunan liberaller.


Ve; hiçbir şeyden anlamayan ama başarılı olan her şeye sahip çıkma alışkanlığı olan zümreler.


Hasılı; bu işin başındakiler hariç diğerleri işin ana sahibi olur.

Emek sahiplerinin beklentileri nedir?

İşin içinde olan emek sahipleri ?Balık bilmezse Halik bilir? düsturunu şiar edinmiş kimselerdir. Dünyevi bir menfaatleri olamaz. Zaten menfaat bekleselerdi kültürel faaliyetler yerine ticaretle uğraşırlardı. Şu an sahibini bilmediğim bir söz geldi aklıma. O da şu: ? Edebiyat karın doyurmaz, bol çay içirir.?

İşte bu sebepten yaklaşık 2500 kilometre yol ve 60 saatten fazla yolculuk sonucu azami 56 sayfalık bir dergi çıkacak. Bunun için Karadeniz´e sahili olan Karadeniz Bölgesi 11 vilayet ziyaret edilecek. Şu ana kadar Artvin, Rize,

Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Kastamonu illerine gidilmiş oldu. Sırada Bartın, Zonguldak ve Düzce var. Oralara da gidilmesi planlandı.

Lafı fazla uzatmadan geri kalan yerlere seyahat planlarına başlamak lazım. Malum ?Emeksiz yemek? olmuyor. Bizim de yemeğimiz bu. Siz yazın biz neşredelim.