Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ömür Cansu ŞAHİN


AÇLIK HASTALIĞI


Yemek yemek insan hayatındaki en önemli eylemlerden biridir. Bir yandan fizyolojik olarak besin ve enerji ihtiyacımızı giderirken, bir yandan da diğer insanlarla bir araya gelmemizi, sosyalleşmemizi, keyifli vakit geçirterek ruhen de doyuma ulaşmamızı sağlar.Nedenleri tam olarak tanımlamak zor olmakla birlikte yeme bozuklukları son yıllarda sıkça karşımıza çıkan psikiyatrik bozukluklardandır.Özellikle de kadın bedeninin ve güzelliğin, estetiğin, dış görünüşün çok daha önemli hale gelmeye başladığı 80li yıllardan sonra yeme bozuklukları da bir hastalık olarak görülmeye başlanmıştır.


Anoreksiya Nevroza kelime anlamı olarak ´sinirsel iştah kaybı´ dır. Anoreksiya Nervoza´da hastalık şu şekilde gelişir;hasta ilk başlarda diyet yapmaya başlar, bu dönemde şişmanlama korkusu olan herhangi bir ergenden adolesandan farkı yoktur. Öne yüksek kalorili besinleri diyetinden çıkarır, sonra yediği her besinin kalori hesabını yapmaya başlar. Bu davranışlarındaki aşırılık başkaları tarafından fark edilinceye kadar hastalık ilerler. Kilo verdikçe zayıf olma fikri bir obsesyona dönüşür. Kişi ne kadar zayıflarsa zayıflasın kendini hala kilolu görmeye devam eder.


Aneroksiya Nervoza daha çok kadınları etkileyen ciddi bir bozukluktur.Başlangıç yaşı genellikle 15-19 yaş civarıdır. Temel belirtileri şunlardır:

-Sağlıklı bir kiloda olmayı reddetme.
-Kilo almaktan aşırı derecede korkma
-Beden imgesiyle ilgili algının bozulması
-İlerleyen dönemlerde adet kesilmesi.

Anoreksiya´nın iki çeşidi vardır:


1.Kısıtlı Tip: Bu tipte kişi az yemek yiyerek, açlık orucuna girerek kilo vermeye çalışır.


2.Tıkınırcasına Yeme/ Çıkartma Tipi: Bu tipte zayıflamak için yediklerini çıkarma davranışı vardır, ayrıca kişi lavman gibi ilaçlar da kullanabilir.


Anoreksiya´yı engelleyebilmek için alınabilecek önlemler:
-Çocuklarınıza olumlu vücut imgeleri öğretin, çocuklara kusursuz bir vücut için değil sağlık için yemeyi ve egzersiz yapmayı aşılayın.
-Çocuk bariz kilolu değilse ve uzman önerisi yoksa diyet yapmaya teşvik etmeyin.
-Ergenlik döneminde gençleri beslenme konusunda dikkatle takip edin. Öyle olmadığı halde şikayet eden çocuklarınızı dinleyin.
-Çocuklarınızı yargılamadan dinleyin, sizinle hemen her konuyu paylaşabilmelerine izin verin.
-Başkalarının vücutlarını tarif ederken kullandığınız terimlere dikkat edin, özellikle aşağılayıcı terimlerden uzak durun, çünkü bu tarz ifadeler çocukların kendilerinin başkaları tarafından nasıl algılandığıyla ilgili endişeye kapılmasına sebep olacaktır.
-Hiç kimsenin vücuduyla şaka bile olsa, iltifat etmek amaçla bile söylense alay etmeyin. Özellikle ergenlik dönemindeki gençler bu konuda oldukça hassastırlar, kendilerine gülünmesinden hoşlanmazlar.