Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


BÜYÜK ŞAİR GOETHE VE İSLAMİYET


Yalnız Almanya´nın değil bütün Avrupa´nın en büyük şairi ve yazarı sayılan, Batı âleminin en büyük dâhisi kabul edilen, yaklaşık 150 eseriyle Batı ve dünya edebiyatına tesir eden Johann Wolfgang Von GOETHE, 1749´da Almanya´da doğar.

Goethe´nin babası, imparatorluk danışmanı; annesi ise Frankfurt belediye başkanının kızı idi. Annesinin gece anlattığı hikâyelerle küçük yaşlardan itibaren edebiyata merak duymaya başlar. Evde çok okuduğu için babası ona yaklaşık 2000 ciltten oluşan bir kitaplık oluşturur. Goethe, özel öğretmenlerden ders alarak; Latince, İtalyanca, Yunanca, İngilizce, Fransızca, İbranice ve Arapça öğrenir. Hukuk tahsili yapar.

?Faust? başta olmak üzere birçok eseri muhtelif dillere tercüme edilen Goethe, edebiyatta çığır açar. Yıllar geçtikçe Goethe´nin şöhreti dalga dalga bütün dünyaya yayılır. Fransız İmparatoru Napoleon gibi devlet adamları bile onunla tanışıp konuşmaya can atarlar.


Goethe, devamlı bir arayış içindedir. Hiçbir beşeri sevgi onu tatmin etmez. Onun kalbi, yaratan Allah´ı arar. Çok genç yaşta Kur´an-ı Kerim ve Hz Muhammed (sav) üzerine araştırmalar yapmaya başlar. Araştırdıkça da Peygamber
Efendimize karşı ilgisi ve sevgisi artar. ?Hz Muhammed´in Terennümü? adlı şiirinde Peygamber Efendimize sevgisini ve onun son Peygamber olduğunu dile getirmiştir. ??Hepinizi alıp koynuna / Eriştir bizi yüce Rabbına.?


İlham kaynağının İslamiyet olduğunu açıkça söyleyen Goethe, Peygamber Efendimiz (sav) hakkında şöyle demiştir: ?Hiç kimse Hz Muhammed´in prensiplerinden daha ileri adım atamaz. Avrupa´ya nasip olan bütün başarılara rağmen, bizim kurulmuş olan bütün kanunlarımız, İslam´a göre eksiktir.?


Her sene Kadir gecesini ihya eden, ?Ne başardımsa Kur´an´a borçluyum.? diyen, ?bizzat kendisinin de Müslüman olduğu hususundaki şüpheyi reddetmediğini? açıklayan Goethe; eserleriyle pek çok Batılı aydının aklına kapı açmış ve onların İslamiyet´le tanışmalarına vesile olmuştur.


Goethe, ?dil harikası? olarak kabul ettiği Kur´an-ı Kerim hakkında şu hükmü veriyor: ?Avrupa´nın Cermen fatihleri, kendi dillerinde, Arapların Kur´an´ı gibi bir kitaba sahip olsalardı; Lâtince hiçbir zaman dillerinin kraliçesi olamazdı ve soylarından pek çoğu da böylesine sapıklık içinde kendilerini kaybetmezlerdi.?


Hz. Muhammed hakkında o dönem bulabildiği bütün eserleri okuyan Goethe, ?Mahomet? adlı bir tiyatro eseri hazırlığı da yapar. ?Hz. Muhammed? isimli şiirini ?Göttinger Musealmanac? dergisinde yayımlar.


Alman mütefekkir ve şair Goethe´nin ?Doğu-Batı Divanı?, onun İslam, Hz. Muhammed (sav), Kur´an ve Şark hakkındaki görüşlerini yansıtan çok önemli kaynaklardan biridir.


Goethe, 83 yaşında ölüm döşeğindeyken parmaklarıyla göğsü üzerine sürekli bir harf yazar. Bazıları bu harfin Latin harfiyle ?W? olduğunu söyler. Onun kendi el yazısıyla İslam harfleri yazdığının ortaya çıkmasını da delil olarak ileri süren Ord. Prof. Dr. Fritz Steppat gibi ilim adamları: ?O, manasız ?W? harfini değil, Allah kelimesini yazıyordu.? demektedirler.


?Hepimiz İslâm üzre yaşıyor ve ölüyoruz.? diyen Goethe´ye Allah rahmet eylesin.