Bugün, 29 Mart 2024 Cuma
terme haberleri - hasan tütüncü - terme bilgi gazetesi

ÜRETİCİLER İSYANDA

ÜRETİCİLER İSYANDA

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındığın kilosunun 7 lirayı görmesi sonrası üreticinin isyan ettiğini belirtti

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındığın kilosunun 7 lirayı görmesi sonrası üreticinin isyan ettiğini belirterek ?Serbest ekonomi fındık fiyatlarını eritti. Tarımsal kuruluşların bir bir yok olması, piyasanın serbest ekonomiye terk edilmesi, fındık fiyatlarının en önemli faktörlerindendir.? dedi.
Samsun Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü´nün başkanlığında, Havsa Ziraat Odası Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Hasan Tütüncü son günler fındık fiyatlarındaki düşüşten bahsederek ?Fındıktaki düşüşün üreticideki etkileri adeta isyana dönüştü. Dün 14 liraya kadar çıkan fındık 7 liraya neden düştü? Bu oyunları oynayanların kimler olduğunu biliyoruz. Yazdıkları senaryoda oyuncular aynı urbaları değişik. Fındığın çiftçi adına trafo görevi gören tarımsal kuruluşların bir bir yok olması, piyasanın serbest ekonomiye terk edilmesi, fındık fiyatlarının en önemli çöküş faktörlerindendir. Türk fındığını Avrupa´ya ihraç eden Türk firmasının bir İtalyan firmasına satılmasıyla ortalık toz duman oldu. Yani dünya fındığının %48´ini satan firma fındık patronları ile yaptıkları anlaşma sonucu fabrikaların ellerindeki fındığı 18 liradan topladı ve onlara piyasadan kesinlikle fındık almamalarını ve o fabrika patronlarına %11 iskonto vereceğini vadetti. Bugün piyasadaki tek sebep budur. Bugün üreticinin elinde 450 Bin ton rekoltenin üçte biri dahi yok. Fındık manavların elinde. Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik´i makamında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar ve üyelerini ziyarette, fındığın sorunlarını arz ettiklerinin, Tarım Bakanlığı´nın çözüm olarak TMO´yu devreye sokarak 50 bin ton müdahil alım yaparak piyasayı regüle edeceklerini söylemesi çiftçiler arasında bayram havası estirmişti. Fakat her nedense birilerinin kovana çomak sokmasıyla geri dönüş yapıldı. Bu da çiftçiye şok etkisi yaptı. Üretici geçen yıl hasattan önce yaptığı masrafları 7 lira olduğu bugün maliyetinin altında çürütüp yine de satmayacağını beyan ediyor.? dedi.