Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TARSİM TERME`DE HASAR ÖDEDİ

TARSİM TERME`DE HASAR ÖDEDİ

Tarım Sigortaları Havuzu`nun (TARSİM`in), yurt genelinde yıl sonuna kadar gerçekleştireceği bilgilendirme ve temsili hasar ödeme/çek verme toplantı-ları`nın 27. durağı terme ilçemiz oldu.

23 Aralık`ta Terme Belediyesi Kültür Merkezi Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen toplantı çerçevesinde, 2014 yılında Samsun`un Terme ilçesindeki doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden dokuzuna sembolik çekler sunuldu, Sistem hakkında bilgi verildi, konuya ilişkin sorular yanıtlandı ve doğal afetler sebebiyle her geçen gün biraz daha riskli hale gelen tarım sektöründe sigorta yaptırmanın önemine değinildi.

Toplantıya, Kaymakam İlyas Gün, Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Bölge Müdür Yardımcısı M. Halis Yamak, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Erol Baş, Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, Alaçam-Canik- Tekkeköy- Yakakent Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, Tarımsal Kooperatif ve Birlik Başkanları, acenteler ve üreticiler katıldı.

TARSİM`in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bilgiler içeren sinevizyon ile başlayan toplantıda İlçe Müdürü Tuncay Demir` in açılış konuşmasının ardından İl Müdürü Kadir Güven, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ve Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi`nin işleyişi ve Sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Toplantıda, hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, ülke genelinde, Sistem`in başlangıcından itibaren poliçe sayısının 4.4 milyon adedi geçtiği, yaklaşık 72 milyon dekar alanın ve 3.3 milyon adedin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığı ve yıl sonuna kadar üreticilere yapılacak hasar ödemelerinin 1.6 milyar TL`yi geçeceği bildirildi.

TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü`ne bağlı olan Samsun`un Terme ilçesinde, Sistem`in başlangıcından itibaren 2 milyon TL`nin üzerinde hasar ödemesi yapılacağı ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderileceği bildirildi. 2014 yılında, Terme`de Bitkisel Ürün Sigortalarında hasar gören ürünlerde fındık, hasar nedenlerinde, “Don” ve “Fırtına”, Hayvan Hayat Sigortalarında ise “Mecburi Kesim” ve “Ölüm” öne çıkıyor.