Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?SUNİ DALGALANMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ?

?SUNİ DALGALANMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ?

´Borsası yurt dışında olan ve kararları yabancı şirketlerin aldığı bir ortamda üreticinin memnun kalması mümkün değildir.´´ diyen Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün; ?´Fındıkla suni dalgalanmaların önüne geçilmesi gerektiğini´´ söyledi.

FINDIĞIN MALİYETİ 14.45 TL
Ferda Ergün, fındık sezonunun açılmasıyla, yıl boyu fındığa endeksli yaşayan, fındık fiyatlarının getireceği ekonomik ferahlamayı hayal eden vatandaşlarımızı ilgilendiren açıklamasında şöyle dedi;
?´Karadeniz Bölgemizin, hem önde gelen ana ürünü hem de tarımsal ürünü ihracatında stratejik öneme sahip fındıkta hasat için günler sayılmaya başlandı. Hasada başlayacak olan üreticiler TMO´nun fiyat açıklamasını beklemektedir. Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan fındık maliyet raporuna göre; 1 kg fındığın maliyeti 14,45 TL olarak açıklanmıştır.´´

Dış alıcıların erken toplantı düzenlediğinden yakınan Ergün; ?´TMO tarafından 2019 yılı için açıklayacağı fiyatın önceki senelerdeki gibi taban fiyat şeklinde olmasından ziyade, piyasayı üretici lehine hareketlendirecek, rekabet gücünü artıracak şekilde olması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, borsası yurt dışında olan ve kararların yabancı şirketlerin aldığı bir ortamda üreticinin memnun kalması mümkün değildir.

Dış alıcılar ve onların işbirlikçi-leri yeni hasat dönemi için çok erken tarihlerde toplantılar yapmış ve kendilerince fiyat belirleme çabasına girmişlerdir.´´ diyerek bunların ülkeyi ve üreticiyi sömürmesine, çiftçinin emeğinin ve alın terinin heba edilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Başkan Ergün; ?´Ayrıca son günlerde piyasalarda 18/20 TL kg bandında olan fındık fiyatı hasada sayılı günler kala 12-13 liraya kadar düştü, düşürüldü. Piyasalarda suni dalgalanmaya neden olan bu durumun sebebi açığa satış, yani ihtiyacı olan üreticilerin sezon öncesi fındık manavlarından ödeme almalarıdır.´´ vurgusuyla tepkisini dile getirdi.

Ergün son olarak; ?´ Tüm saydığımız bu sebeplerden dolayı fındığa devletin oluşturacağı destek, önlem ve politikalar ile hem gayri safi milli geliri ve hem de
üreticinin aldığı ücreti artırma, mevcut durumu iyileştirmede hayati önem arzetmesinin yanında milli gerekliliktir.´´ dedi.