Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

SOYA ÜRETİCİLERİNE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

SOYA ÜRETİCİLERİNE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Soya fasulyesi yetiştiricilerini hasat öncesinde bilgilendirmek için Terme Ziraat Odası´nda toplantı düzenlendi.

Terme Ziraat Odası ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü´nün yıl içerisinde 2. kez ortaklaşa organize ettiği toplantıda soyanın pazarlanması ve mahsulün daha iyi fiyattan işlem görmesi amaçları hedeflendi.
Toplantıya, Samsun Gıda ve Tarım İl Müdürü Nail Kırmacı, Samsun Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Bayram Ay, Gıda ve Tarım İlçe Müdürü Tuncay Demir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Terme Ziraat Odası genel sekreteri Mehmet Öztürk, BEK Tarım sahipleri Mustafa Bektaş, Ali Bektaş ve firma çalışanı Vahap Arpacı katıldı.
Çorum ve Samsun merkezli olarak tarım sektöründe faaliyet gösteren BEK Tarım firma sahiplerinin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda soya fasulyesi üreticilerine güncel fiyatlar hakkında bilgiler verildi.
Aynı tarım firmasının önce ki toplantısında mahsulleri yüksek fiyattan alacağının sözünü verdiğini ifade eden soya fasulyesi üreticileri, Adana bölgesinde soya fasulyesi hasadının başladığını, kendi mahsullerinin Adana´da ki fiyatlarla eşdeğer olarak işlem görmesi talebinde bulundu.
BEK Tarım firma sahibi Mustafa Bektaş, soya fasulyesinin dünya piyasasında ki yerini ifade ederek, ?Türkiye´nin ithal ettiği soya tonajı 2,5 Milyon ton. Adana ise bu rakamın 90 Bin tonunu karşılıyor. Soya fasulyesi Türkiye´de petrolden sonra en fazla döviz ödediğimiz ürün olarak 2. sırada yerini almaktadır. Yurt dışından gelen soya fasulyesinin tonu da 400 dolardan işlem görmektedir? şeklinde konuştu.
Terme Ziraat Odası genel sekreteri ve ziraat mühendisi Mehmet Öztürk ise, soya fasulyesinin gıda, yağ sanayinde büyük bir yeri olduğunu belirterek, ?Soya fasulyesi ülke ekonomisinde çok stratejik bir konuma sahip. Soya fasulyesi devlet tarafından kilogramı 60 kuruş kadar desteklenmektedir. Bu destekleme ödemesinin daha da artırılarak ekimin cazip gösterilmesi gerekiyor. Son günlerde ülkemizde yaşanan ekonomik bunalımlar nedeniyle her sektörde olduğu gibi çiftçilerimizde zor günlerden geçiyor. Tarım sektöründe girdi masrafları da artığından ötürü çiftçilerimiz sıkıntılar çekmektedir? ifadelerini kullandı.
Soya fasulyesi yetiştiricileri, özellikle firma sahiplerinden 3 ay önce gerçekleştirilen toplantıda söz verdikleri gibi mahsullerini yüksek fiyattan almaları talebinde bulundu.