Bugün, 29 Mart 2024 Cuma
terme haberleri- terme bilgi gazetesi

LİSELİLERİN GÖZÜNDEN PAZAR CAMi

LİSELİLERİN GÖZÜNDEN PAZAR CAMi

İlçemizde yaşayan ve farklı liselerde okuyan üç öğrenci, EBA´nın (Eğitim Bilişim Ağı), ?EBA BELGESEL 1. SOSYAL BİLİMLER YARIŞMASI? kapsamında, Pazar Cami´ni belgeselleştirerek ?Bu yarışta biz de varız? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan, öğretmen ve öğrencilere eğitimde büyük kolaylık sağlayan EBA(Eğitim Bilişim Ağı)´nın düzenlediği, "EBA Belgesel 1. Sosyal Bilimler Yarışması"a ilçemizden lise öğrencisi Mehmet Alp Güven, Mehmet Öz ve Metehan Şerbetçi de katıldı.

 

?ÖNCE KARAR VERDİK, GERİSİ ZATEN GELDİ?

Bu tip projelerin kendilerini geliştirdiğine inandıklarını ve hazırlarken de zevk aldıklarını söyleyen üç arkadaş, ?Buna karar vermek bizim için zor olmadı. Zaten önceden de biz bu işi hobi olarak yapıyorduk. EBA´nın bu yarışmasını da kendimize uygun bulduk, yapabileceğimize inandık ve çalışmalara başladık.?dedi.

Belgesel konusu olarak Pazar Camini ele aldıklarını dile getiren üç lisesi, ?Öncelikle Pazar caminin dünü, bugünü ve yarını hakkında bilgiler topladık. Bunun için, caminin eski ve yeni imam ve müezzinleri, caminin geçmişine dair fikri olabileceğini düşündüğümüz bazı kişiler ve Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul ile görüşerek belgeselimize taban oluşturduk. Sonrasında da camiyle ilgili resim ve kamera görüntüleriyle bu bilgileri birleştirerek belgeselimizi hayata geçirmiş olduk.?dedi.

NEDEN PAZAR CAMİ?

                Belgesellerin, belirli konularda yapılan araştırmaların, estetik bir şekilde video olarak düzenlenip, izleyiciye aktarılmasını amaçladığını söyleyen ve belgeseli yöneten Mehmet Alp Güven ?Bazı belgeseller de, görsel zevkle beraber bilgi verme de vardır. İşte biz de bu kapsamda, yanımızdaki tarihi eser olan, Pazar Cami´yi tanıtmak ve anlatmak istedik. Hemen yanı başımızdaki bu tarihi camiyi araştırdıkça, hakkında çok az şey bildiğimizi gördük. İnsan araştırdıkça gerçekten daha çok öğreniyor. Bizde de, öyle oldu. Gerekli ölçütler nedeniyle kısa bir belgesel hazırlamış olsak da, burayı bilmeyen birisi, bu belgeseli izlediğinde muhakkak bir şeyler öğrenecektir. Öğrenirken öğretmeyi amaçlayan bir kısa belgesel hazırladığımızı düşünüyorum. Bize bu konuda yardımcı olan başta Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul, Pazar Cami eski imamlarından Abdurrahman Beder ve İsa Aksu, müezzinlerden Kerim Şahin ve Murat Öztürk, Pazar Cami mevcut imamı Hasan Şakiroğlu  ve herkese teşekkür ediyorum. Bizim için gerçekten büyük bir çalışma olan bu belgeseli de herkesin görmesini diliyorum?dedi.

Belgeselin ses düzenlemelerini yapan Mehmet Öz ise, bu projede yer almaktan mutlu olduğunu söyleyerek ?Bu çalışmadan sonra caminin tarihi özelliklerinin ve güzelliğinin daha da farkına vardım. Bize yardım eden herkese teşekkür ediyorum.?dedi.

                Video çekimlerini gerçekleştiren, Metehan Şerbetçi de konuştukları kişilerden çok şey öğrendiklerine değinerek ?Böyle yarışmaların açılması, oldukça güzel ve eğitici. Ortaya güzel bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Vakit buldukça çalıştık. Bu proje için bize destek verenlere ve bizi de bu projeye dahil eden arkadaşımız Mehmet Alp´e teşekkür ediyorum.?dedi.

Liseli gençler, çekim yaparken, bu tip belgesel çekimleriyle uğraşan ve bu alanda birçok ödülü olan bir kişinin de yanlarına gelerek ?Gerçekten duygulandım. Terme´de böyle bir şeyin öğrenciler tarafından yapılması, beni mutlu etti.?sözlerinin kendilerini motive ve mutlu ettiğini söyledi.

Biz de genç öğrencilerimizin, bu yarıştan en iyi dereceyle ayrılmasını ve bu faaliyetin diğer öğrencilere de örnek olmasını dileriz.