Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

KARAMOLLAOĞLU ÇİFTÇİYE SESLENDİ

KARAMOLLAOĞLU  ÇİFTÇİYE SESLENDİ

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu son günlerde fındık tartışmaları ile ilgili söyleşi yaptık. Kendisine fındık fiyatlarının böyle bir inip bir çıkmasının sebebini sorduk.

Sorumuza soruyla cevap veren Başkan Karamollaoğlu, şu açıklamayı yaptı: ?Fındık fiyatları çiftçinin isteği doğrultusun da olan bir hareket mi? Bakınız Ziraat Odaları batıdan doğuya danışmanlarıyla birlikte fındığın seyrini bir bir takip etmekte. Son günlerde mevsim koşullarının düzgün gitmemesi, soğukların ani bastırması fındık bahçelerini yükseklerde %35 civarında etkiledi. Halen Nisan ayına girmek üzereyiz yükseklerde kar yağışı ve don etkisi devam etmektedir. Biz bunları mahallinde bir bir danışmalarla gezerek gözlemliyoruz ve rapor edip ilgili yerlere iletiyoruz. Genel başkanım hemen her gün odalardan bilgiler alıyor ve konuyu ulusal basına taşıyor. Şimdi duyuyorum ki ihracatçılar alanlara inerek fındıkta zarar ziyan olup olmadığını araştıracaklarmış. Vay be ne zaman çiftçi oldu bunlar. Onlar bahçelere giremezler sadece bahçe kenarından bakarak geçerler. Ziraat Odaları her yaptığı tahminde %10 yanılgı içinde oldu. Ama sizler bu güne kadar hiçbir doğruyu söylemediniz ki. Tahminleriniz tutmadı. Hans´a verdiğiniz söz de. Yalancı duruma düştüğünüz için hep telaşınız bundan. Çiftçinin yıllardır emeğinin üzerinden varlık sahibi oldunuz kenarlara çekilip kıs kıs güldünüz. Bir yıldır azıcık yüzüne gülümseme gelen ve vücudunun kılcal damarlarına kan gelen çiftçiyi kıskanmaya başladınız. Ben bütün imkansızlıklara rağmen fındığını satmayan üreticime teşekkür ediyorum. Bu yıl yine fındık rekoltesi düşük olacak. Fiyatlar senin düşüncende olacak. Fındığını satmamaya, direnmeye devam et.
Şimdi o fındıkla oynayan beylere sormak istiyorum, sizin fındık duayenleriniz şimdi nerede? Hepsi kayboldu gitti. Bu yıl fındıkta üreticisinden geçen yılın hırsını almak için hep birlikte oldunuz. Bazı fabrikacı kardeşlerimizi hariç tutmak istiyorum.

İtalyan piyasasını regüle etmesi için değil tekele dönüşmesi için birliktelik yapanlar iki ay önce fındığını 19 Tl´den satmadı mı? Depolarında yeterli fındığı olmayan ve emanet fındıkları satan o kişiler şimdi çiftçiden ucuza fındık kapatmak için savaş veriyor.

Evet; çiftçinin elinde yeterli ürün yok ama kırıcının elinde depolarda fındık var. Esas savaş fabrikacılarla onlar arasında. Çiftçi de onların arasında kaybolup gidiyor. Ziraat Odaları fındığını satmayan çiftçileri, o ikili arasında verdiği mücadeleden dolayı tebrik ediyor. Çiftçilerime buradan sesleniyorum mücadelene devam sonuna kadar arkanızdayız gün sizin olacak.?