Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

JANDARMA TEŞKİLATI, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`NA BAĞLANDI

JANDARMA TEŞKİLATI, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`NA BAĞLANDI

Meclis`te İç Güvenlik Paketi`nin 5 maddesi daha kabul edildi. Jandarma teşkilatı, İçişleri Bakanlığı`na bağlandı. Generaller hariç komutanların atamalarını vali yapacak.

Meclis`te kavgalarıyla sert tartışmalarıyla gündeme damgasını vuran ve görüşmeleri devam eden `İç Güvenlik Paketi`nde 5 madde daha kabul edildi. Buna göre Jandarma teşkilatı, İçişleri Bakanlığı`na bağlandı. General seviyesi haricindeki jandarma komutanların atamalarını vali yapacak.

52. MADDEYE GELİNDİ
TBMM Genel Kurulu`nda, `İç Güvenlik Paketi` olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı`nın 5 maddesi daha kabul edilerek 52. maddeye gelindi.

JANDARMA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`NA BAĞLANDI
Kabul edilen maddelerle Jandarma`nın sivilleştirilmesi kapsamında illerdeki jandarma alay komutanları doğrudan il komutanı sıfatıyla valiye bağlandı. Vali, o ildeki jandarma personelinin sicil amiri oldu. Jandarma personelinin görevden alma işlemleri İçişleri Bakanlığı`na devredilmiş oldu. Jandarma, personel kaynağını yine TSK`dan karşılamaya devam edecek.

"ZABITA KONUMUNA GELECEK"
Muhalefet vekilleri, 51. madde ile jandarmanın sivilleşmek yerine siyasallaşacağını savunurken, jandarmanın belli bir süre sonra iktidarın hükmetmesiyle zabıta konumuna indirgeneceği endişesini taşıdıklarını vurguladı.

`İÇ GÜVENLİK PAKETİ` 21 GÜNDÜR MECLİS`TE GÖRÜŞÜLÜYOR
132 maddelik kanun taslağının üçüncü bölümünde yer alan 47, 48, 49, 50 ve 51. maddeler muhalefet partilerin ret oylarına karşı AK Parti`nin `kabul` oyları ile Genel Kurul`da kabul edildi.
`İç Güvenlik Paketi` görüşmeleri 21 gündür TBMM Genel Kurulu`nda görüşülüyor. Muhalefet, antidemokratik düzenlemeler getirdiği gerekçesiyle paketin geri çekilmesini talep ederken iktidara mensup vekiller, paketin kamu düzenini sağlamaya yönelik olduğu iddiası ile bir an önce Genel Kurul`da görüşülerek kabul edilmesini istiyor.