Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

iYi TARIM KONFERANSI

iYi TARIM KONFERANSI

Terme Ziraat Odası Başkanlığınca Fındık,Çeltik,Soya ve Elma Üreticilerine İyi Tarım Uygulamaları Eğitim Semineri düzenlendi.

Terme Belediye Kültür Sarayında yapılan toplantıya Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, İl Tarım Müdürlüğünden İTU koordinatörü Zir. Müh. Aysel Altay, Zir. Müh. Gülseven Bayraktar, Zir.Müh.Nilgün Uzun, Sağlık Teknikeri Emine Erdoğdu Güleç, Ziraat Odası Yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Odası meclis üyeleri, Zir. Müh. Mehmet Öztürk ve çok sayıda üretici katıldı.

Terme Ziraat Odasında görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Öztürk açılış konuşmasında Terme Ziraat Odası bünyesinde 2015 yılı üretim sezonunda 297 Fındık, 45 Çeltik, 4 Soya, 2 Elma ve 1 Kiraz üreticisinin İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretim yapacağını açıkladı.

Sonra kürsüye gelen İlçe Tarım Müdürü Tuncay Demir İyi Tarımın önemini anlatarak bu çerçevede üretim yapan üreticilerin sayısının artmasıyla tüketicilerin insan sağlığına duyarlı güvenli gıda taleplerinin daha kolay karşılanacağını ifade etti.
İTU İl koordinatörü Zir. Müh. Aysel Altay ve Zir. Müh. Gülseven Bayraktar üreticilere yaptıkları sunu ile İyi Tarım Uygulamalarının; Çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, tarımda izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan bunun sonucunda sosyal olarak yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim şekli olduğunu vurgulayarak İyi Tarım Uygulamalarında üreticilerin sertifikasyon aşamasına gelene kadar uyması gereken kriterler ve işletmede yapılması gereken fiziki altyapı konusunda üreticilere bilgi verdiler.

Sağlık Teknikeri Emine Erdoğdu Güleç yaptığı sunu ile İlkyardım, İş ve İşçi sağlığı konularında üreticileri bilgilendirdi.
Daha sonra Terme Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karamollaoğlu`na İyi Tarım Uygulamaları konusunda düşünceleri sorulduğunda `İyi Tarım Uygulamalarındaki gelişmeler sayesinde başta meyve-sebze üretimimiz olmak üzere, tarımsal üretimimizin tamamı ve ihracatımız iç ve dış pazarda rekabet şansını yakalayacaktır. Dış pazara güvenli ürün sunulurken,ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece sağlanacaktır. Gıda güvenliği ve kalitesi açısından tüketicilerin sağlığı ile ilgili taşımış oldukları risk azalmış olacaktır ve insanların sağlığa zararsız üretim yapmaları ve güvenli gıda tüketmeleri cazip hale gelecektir.`` dedi.

Karamollaoğlu, sözlerine devamla bu yıl Tarım Müdürlüğünün belirlediği yedi mahalleyi kapsayan havzada 2000 dekarlık Çeltik alanında Çatak projesi uygulanacağını ve İTU kapsamında üretim yapan Çeltik üreticilerinin bu projede yer alabileceğini söyledi.