Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

AY GÜNEŞ`İN % 40`INI KAPATACAK

AY GÜNEŞ`İN % 40`INI KAPATACAK

Dünya bugün gözlemlenecek olan tam ve parçalı Güneş tutulmasına hazırlanıyor. TSİ 10.53 sıralarında başlayacak olan Güneş tutulması, saat 13.02`de sona erecek. Türkiye`nin her noktasından görülecek parçalı tutulmada, Ay Güneş`in yaklaşık yüzde 40`ını kapa

İLK İZMİR`DEN BAŞLAYACAK

 

Tutulma başlangıcının ilk başlayacağı il İzmir olacak. Saat 10.48`de İzmir`de başlayacak tutulma sırasıyla BodrumMarmarisİstanbulEskişehirAntalyaAnkaraKayseri,DiyarbakırErzurum şeklinde doğuya ilerledikçe dakika dakika artacak.

Tutulmanın en heyecan verici anı tutulma ortası ise İzmir`de saat 11.51`de gerçekleşecek. Tutulma ortası İstanbul`da saat 11.57, Bursa`da saat 11.56, Denizli`de saat 11.54,Eskişehir`de saat 11.59, Antalya`da saat 11.56, Ankara`da saat 12.03, Konya`da saat 11.02, Mersin`de saat 12.03, Kayseri`de saat 12.07, Samsun`da saat 12.11, Adana`da saat 12.05, Gaziantep`te saat 12.09, Malatya`da saat 12.12, Diyarbakır`da saat 12.15 ve Erzurum`da saat 12.18`de yaşanacak. haberler.com

Türkiye`de parçalı olarak görülecek tutulma, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü`nde görevli akademik personel, öğrenciler ve ziyaretçiler tarafından İÜ Gözlemevi`nden de takip edilebilecek.

 

YERYÜZÜ BU BÖLGELERDE TAMAMEN KARANLIĞA GÖMÜLECEK

Tam Güneş tutulması, Kuzey Atlantik`te Faroe Adaları ve Svalbard Takımadaları`nda yaşanacak ve yeryüzü bu bölgelerde tamamen karanlığa gömülecek. AvrupaKuzey Afrika ve Ortadoğu ise parçalı Güneş tutulmasına sahne olacak.

 

UZMANLAR UYARDI: BUNU SAKIN YAPMAYIN!

Tutulmayı gözlemleyecek olanların kesinlikle Güneş`e doğrudan bakmaması tavsiye ediliyor. Güneş`e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabiliyor. Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve yoğun görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan koruyor.
Dünya bugün yörünge hareketinde ilerledikçe Ay yavaşça önünde belirecek ve Güneş`i örtmeye başlayacak. Gözlem yapılan bölgeye göre Güneş`in görülmeyen kısımları artıp azalabilecek. Güneş tutulması gözlemleneceği coğrafyanın en batısında başlayacak ve en uzun orta bölgelerde gözlemlenecek.

Almanya ve diğer Orta Avrupa ülkelerinde gözlem süresi 4 saati aşacak.

Güneş`in yüzde 87`sinin kararacağı Londra ise neredeyse tamamen karanlığa bürünecek.